Aikido Ryu Gent
Aikitaiso Afdrukken
Aikitaiso is een reeks lichaamsoefeningen om energiën te harmoniseren. Het is een zachte vorm van energieopwekkende gymnastiek die zijn oorsprong heeft in Aikido en andere Japanse gezondheidsscholen (Shiatsu).

Oefeningen die gebaseerd zijn op lenigheid worden samengevoegd met principes uit Aikido (centreren van het lichaam, ontspanning,...). Het is een harmonieuze oefening die alle lichaamsdelen doet werken in samenwerking met het mentale.

Aikitaiso wordt zowel individueel als met partner beoefend. Het initiële doel is om weerbaarder te worden en niet om een prestatie neer te zetten.

Iedereen kan Aikitaiso beoefenen. Elke beoefenaar bepaalt zijn eigen ritme en mogelijkheden. Zowel beginners als gevorderden oefenen samen. Iedereen kan zich verrijken met de verschillen tussen de beoefenaars. Dit wordt zeer duidlijk bij het oefenen met partner.

Aangezien de zachte aard van de oefeningen kan er op alle leeftijden geoefend worden. De herhaling en vorderingen in de oefeningen zullen een goed gevoel en versterkte energie tot gevolg hebben.

GESCHIEDENIS AIKITAISO

Aikitaiso werd door O'Sensei Morihei Ueshiba ontwikkeld als voorbereiding op het beoefenen van Aikido. Gelijktijdig met de ontwikkeling van aikido heeft ook het Aikitaiso zich verrijkt met nieuwe oefeningen. Dit onder invloed van de stichter zelf maar ook door een aantal van zijn leerlingen zoals Koichi Tohei Sensei en Hirokazu Kobayashi Sensei.

Vandaag kan het Aikitaiso beoefend worden als een aparte discipline. Ook mensen die geen krijgskunst willen aanhangen kunnen deelnemen.
 
jurgenderidder@yahoo.com